Moje první vrtule

V neděli 14.6.09 jsem to už nevydržel a šel jsem na to. Nebe modrý, vítr tak akorát. Start napodruhé, ale ukázkovej! Povinné zamávání rodince, otočka nad Zahradou (dědinka, kde máme chalupu) a hurá do Býkovic. Start v 17:00, termika TROCHU házela, ale co, na kolotoče jsem taky chodíval dobrovolně. Nabral jsem směr na Železné, Rohozec, Žernovník, Černá Hora a jsem nad přistávačkou v Býkovicích. Na poli jen jeden padáčkář (moc mu to nešlo, občas to fouklo trochu víc),  a tak bez přistání (abych nesehrál nějakou tragédii) letím přes Brťov nad lomnici, kde je opravdu na co se dívat. Dál pokačuju přeš Štěpánovice, zpátky na Zahradu s malým okruhem nad Dolními Loučkami a hurá na přistání.

Vítr pořád západní, jdu na to, vypínám motor a nalítávám nad vyhlídlé místo. Deset metrů, pět metrů, dopr… su moc rychlej, snažím se srovnat směr a přibrdit, musím totiž přistát na vrstevnici. Hlavou mi problesklo, že už určitě nepřistávám proti větru, a že si asi pěkně zaběhám. V poslední chvíli mě to ještě stočilo proti kopci. K zemi jdu jako šutr, nohy, kolena, ruce a kotrmelec s krosnou proti svahu. Ležím na zádech na krosně a připadám si jako velká mandelinka, co se nemůže převrátit zpět na nohy. Odepínám všechny přesky a sčítám škody. Vrtule podélně prasklá a nacpaná hlínou, rám šišatej jak brambora, motor nechce naskočit a mé sebevědomí na nule.

Hned jsem se udal Jožkovi a ten mě samou radostí že žiju ani nevynadal. Cena nových dílů asi sedm tisíc plus jednotná cena za rovnání rámu – jedna šrůtka uzenýho!

Poučení:

1) Místo, ze kterého se dobře startuje, nemusí být to nejlepší na přistání!

2) Nechat termiku, ať se vybouří. nic neuteče!

3) Nahoru můžeš, dolů musíš!

Letu zdar!

Mara Čiča

Permanent link to this article: http://www.airfly.cz/2009/07/05/moje-prvni-vrtule/

Napsat komentář