Záložka Baldovec 2013

Aloha ,

tak jsem se rozhodl se zůčastnit neplánovaně akce „Záložka Baldovec 2013“

Termínově mi to vyšlo, že jsem se mohl utrhnot a termín 13-15.4.2013 se zdál ucházející.

Ve zkratce:

-omlouvám se a děkuji pořádajícím, za jejich obětavou práci a přispění.

-děkuji „baldovci“ za vymoženosti v něm uspořádané

-děkuji sv.Petrovi za aprílové počasí 😉

 

Jak to probíhalo?

Pro ty méně zasvěcené, jedná se o akci otestování rezervního záložního-nouzového padáku při paramotorovém lítání. Sice už na jednom padáku člověk letí, ale stát se může cokoli a než úplně spadnout jak nezralá hruška, tak raději ještě jeden záložní padák.

Na baldovci je lezecká věž a lanová dráha, kdy si za 100Kč můžete se svojí sedačkou a záložním padákem vylézt do věže, nechat se přikurtovat na pojízdnou kladku na duální lano a pak se rozjet po laně z této cca 20m vysoké věže po laně dlouhém cca 80m.

Dle uvážení, nejlépe tedy až ke konci dráhy, nasimulujete nouzové otevření padáku a „vyrvete“ ze zajišťovací rukojetí záložní padák.

Pokud je vše tak jak má být, záložní padák se odhozením otevře a vy se na rozjeté sedačce na laně zastavíte.

Tak jak to má být, padák se i mě po 5ti letech „vyčkávání“ otevřel v pořádku.

Jelikož se tímto úkonem na laně zastavíte, instruktoři Vás předem vybavili zapůjčeným slaňovacím lanem a naštěstí se nemusíte slaňovat, (ale za vyzkoušení by to stálo, tak jako když sednete s padákem do korun stromů :), ale zde naštěstí ho pouze koncem shodíte dolů a připravený instruktor vás odtáhne i s padákovou chcíplinou ke slaňovacímu stožáru, kde vás odpoutají a pomohou se slanit i s padákem.

Super pokocháníčko.

Pravdou je, že aprílové počasí odpoledně střídalo slunce i déšť a jelikož už jsem byl uvázaný na laně ale nechtěl čekat na uschnutí padáku, čekal jsem na laně na slunce a krapet promokl… aspoň se umyla sedačka 🙂 ale padák jsem pře deštěm ochránil vlastním tělem….

 

Po přistání, slanění na zem, si zajdete do místní GameHall – herny, kde za 200,- sálají teplomety na dosušení a jsou připraveni kamarádi piloti, trochu více zkušenější a  otevřený záložní padák odporně, tedy i odborně shlédnou a opětovně zabalí pod ostřížím zkušeným zrakem.

Zlí jazykové Vám zpětně chtějí vystavit slevenku na 100,- na náhrobek, to kdyby jste chtěli „reklamovat“ zabalení záložního padáku , kdyby byl při použití nefunkční  :)).

Kluci díky.

Nyní létám dále s jistotou, že kdybych ho potřeboval, je tam čeká a funguje.

Letu zdar a bezpečným přistáním zvlášť.

Videjko z mé záložky k vidění zde…

 

 

Permanent link to this article: http://www.airfly.cz/2013/04/14/baldovec/

Napsat komentář