Vrtule dřevěvá vs. laminátová

Jak vybrat vrtuli.

Subjektivní pocity s dřevěnou a laminátovou vrtulí na Nirváně Rodeo 125.

Tak jak se stane, zdařilo se i nám některým roznést, nebo alespoň odřít laminátku. Myslím, že se to stane časem každému (viděl jsem to i u profíků…), někomu dřív, někomu později a pak přemýšlí rychle co s tím, koupit novou laminátku, nebo dřevěnou? Sám jsem si tímto prošel a pokusím se v těchto několika odstavcích shrnout alternativy a jak ve škole ohodnotit jednotlivá kritéria hodnocených prvků.

Hodnotíme tedy tato kriteria:

  • cena
  • dostupnost
  • hmotnost
  • vyváženost
  • trvanlivost
  • vlastní aerodynamika
  • subjektivní pocit

Cena

Jeden ze zásadních rozhodovacích prvků, učitě si každý vzpomene, jestli to dražší je opravdu o toli lepší nežli to levnější a proto tomuto hledisku dáváme velký duraz.

Laminátová stojí cca. 7900,-Kč plus obal 600,-Kč  (bez něj ji musíte jedině koupit ve Zlině osobně 🙁 ), plus doprava cca 100,-Kč

Laminátová vrtule tedy celkem cca 8600,-Kč

Dřevěná stojí cca 2800,-Kč plus doprava 100,-Kč

Dřevěná vrtule celkem 2900,-Kč

Rozdíl dle finančních nákladů je tedy zjevný, nicméně jsou zde další faktory které musí pilot zvážit k vlastnímu rozhodnutí.

Hodnocení cenou: Laminátová 5 , dřevěná 1


Dostupnost

Dřevěná vrtule „někdy“ není skladem a čeká se na vyrobení řádově 14 dnů. Na laminátovou vrtuli čekáte jen 3 dny, než ji přiveze kurýr. Proto je dobré mít jednu náhradní, přece chceme létat a ne se chodit dívat na kamarády jak létají. Je dobré mít alespoň možnost si ji někde zpočátku půjčit (děkuji tímto Laďovi, který mi ji půjčil).

Hodnocení dostupností: Laminátová 1 , dřevěná 3

Hmotnost

hmotnost dřevěné vrtule je větší, pokud  tedy běháme s krosnou na zádech, každý gram dolů se hodí. Laminátová vrtule je dutá a je tedy lehčí. Nicméně pokud lítáme s trikem (tříkolkou) hmotnost nám až  toliko nevadí a zase naopak nám dodá o něco vyšší „rychlost“ a dynamiku.

Dřevěná vrtule v provedení ECONOMIC lepený 4vrstvý hranol, jasan, lakovaná, hmotnost 1102 g

drevena_ppg

Hodnocení hmotnosti: Laminátová 2 , dřevěná 2

vyváženost

Vyvážení vrtule je jedním z faktorů pohodového klidného letu, hůře vyvážená vrtule neustále vibruje a následná celoletové „kodrcání není moc příjemné. Osobně doporučuji si vyvážení občas zkontrolovat. Vlastní kontrola je trochu těžší, protože musíte mít vysoustružen trn ve tvaru „káči“ aby jste si ji na rovné ploše zkontrolovali.

Předpokládá se, že laminátku dostanete vyváženou, což je dobré ale nemám momentálně možnost ji přeměři.

Techicky se ale laminát rochu hůře vyvažuje. Dřevo vyvážíte velmi snadně odvrtáním, nebo přidáním laku na lehčí stranu. Osobně jsem si zkusil po laminýtce dřevěnou vyváženou vrtuli a snížení vibrací bylo příjemné.

Hodnocení vyváženosti: Laminátová 2 , dřevěná 1

Trvanlivost

Nic není věčné … dřevo rychleji stárne, může vysychat, nedej bože vyschnutím se může vícevrstvý lepený hranol rozlepit (je to ale reklamace). U dřeva je dobré dbát na dobré skladování. Faktorem ale v tomto ohledu je i fakt,jak dlouho trvá průměrnému pilotovi,než s vrtulí někde ťukne, nebo ji mechanicky poškodí.

Hodnocení trvanlivostí: Laminátová 1 , dřevěná 2

Vlastní aerodynamika

Aktuálně provádíme aerodynamická letová a tahová měření s laminátovou a dřevěnou vrtulí, výsledek sem přidám po provedených testech.

Subjektivní pocit

Subjektivní pocit je základním pohledem každého pilota na tu kterou konkrétní věc. Vzhledem k mým zkušenostem a předpokladu že se věnuji PPG amatérsky bez závodění a ještě se snažím létat s rozvahou, deprimuje mne u laminátové vrtule cena, protože „roznést“ vrtuli se může podařit kdykoli při sebemenší pilotově chybě (nebo lenosti 🙂 ). Tím chci říci, že již při pořízení PPG a ještě mokrým razítkem v PP jsem licitoval s otázkou koupit si na zalétání dřevěnou vrtuli. Kdybych to udělal, měl jsem stále náhradní laminátku … 🙂 a nemusel nyní stíle předpokládat, že se mi to může podařit roznést znovu, i kdyz se snažím létat bezpečně.

Hodnocení subjektivity: Laminátová 3 , dřevěná 1

Jaké vrtule jsme zkoušeli.

Beru subjektivní testy jako orientační,protože používáme Nirvány a tedy laminátovou vrtuli nakupujeme přímo od Nirmvány. Dřevěnou jsem vzal na posudek od p. Svozila z Třebové.

Jak jsme testovali.

Po  provedených testech připíši.


Permanent link to this article: http://www.airfly.cz/2009/06/14/vrtule-dreveva-vs-laminatova/

Napsat komentář