Ozi Explorer

Ozi Explorer

Software který je určen jak pro GPS navigace, tak i pro PC.

V zásadě OziExplorer pracuje s naskenovanou mapou, do které zakresluje informace z GPS jako směr, souřadnice, výška,  stoupání a td.., tedy NENAVIGUJE jako Autonavigace (těžko by jsme na příští odbočovali doprava 🙂 )

Pokud si to přeložíme zpětně, vememe elektronickou mapu (nebo si ji sami vytvoříme naskenováním) a počas letu nám do mapy zakresluje aktuální pozici,výšku azimut a řadu dalších, pro nás potřebných informaci a my si navíc po příletu můžeme ladně trasu přenést do pc a dále s ní pracovat. Ezi samozřejmě umí i částečně navigovat a to tak, že si ředem určíte trasu kam chcete  a on vám potom ukazuje směr kudy se pohybovat.

Tento SW hojně využívají turisti při toulkách lesy a hvozdy, což my „lítači“ děláme obdobně přece taktéž.

Originální link na vývojáře je zde, Je to odkaz přímo na tvůrce s verzí ve slovenčině, takže i zarputilý nonenglisch porozumí.

Pěkná stránka v češtině, co vše ozi umí a jak se s ním pracuje je zde.

Když jsem hledal navigaci pro létání, měl jsem od Garmina vybrán Oregon 300 s mapou Topo  cz a že si dokoupím mapy aero, nicméně jsem zjistil že když věnuji alespoň trochu času do vyladění své stávající GPS Eten x500+ (PDA), získám většího pomocníka pro létání a neuvalím hned 11.200,-Kč za Oregona a 2.000,- Kč za aeromapy. I pro to jsem s tímto řešením od Oziho zatím velmi spokojen.

Screen obrazovky

ozi_screen

Screen za letu s výškoměrem a azimutem a dalšími hodnotami

gps-s-ozi-za-letu

Permanent link to this article: http://www.airfly.cz/2009/06/10/ozi-explorer/

Napsat komentář